torsdag 15 januari 2015

Analysprojektet

Jag har nu läst två böcker i mitt projekt, inne på den tredje. Jag har läst tre om man räknar med min egen bok, men det är jag osäker på om jag kan. Jag är ju blind inför många saker eftersom jag läste den, skrivit den, levet den så länge och det är ju just det som kan vara problemet som författare. Man ser inte felen själv, det ser bara någon som inte är blivit bländad. Jag tänker att jag ska försöka läsa tio böcker inom fantastik som är skriven av svenska författare. Jag kommer vilja läsa ett så jämt fördelat mellan kvinnliga och manliga författare som möjligt. Hittills är det två manliga och den tredje är faktiskt också en manlig författare. (Borde vara död - Pål Eggert, Broder själ syster flamma - Christan Gripenvik och Serafers drömmar - Ola Wikander)
De böcker som ligger och väntar på att läsas i delen av Svenska fantastikförfattare är:
Gainea - Aengeln Englund
Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist
Och hon gav sig inte - Anna Vintersvärd
Kedjor känns bara när du rör dig - Eva Holmquist
Udda verklighet - Nene Ormes
Eldfoder - Elin Holmerin
I nattens mörker - Nathalie Sjögren

Om du tycker det saknas någon viktig bok som jag borde ha med i listan eller om du själv sitter på en fantastikbok som du gärna vill få analyserad får du gärna säga till.  Jag är inte sen att ändra om byta ut, lägga till om jag får veta att jag missat något viktigt.
När jag läst dessa böcker kommer jag göra en jämförelse, alltså se över över lag hur det ser ut i Sveriges fantastik - ur de stickprov jag har. Om det stämmer med att det är en dålig kvinnobild inom den moderna fantastiken. Jag kommer se över om det är skillnad i hur kvinnliga och manliga författare framställer kvinnor och män.

I nästa omgång vilket kommer bli 2016 ska jag gräva ner mig i amerikanska fantastikförfattares verk. Jag kommer använda mig av tio författare, med jämn fördelning mellan kvinnor och män och de ska vara moderna, alltså verksamma idag. Jag kommer alltså inte gräva i Sagan om ringen eftersom den är skriven i en helt annan tid och därför har helt andra förutsättningar än de moderna verken. De författare jag idag vet att jag tänker att jag ska gräva ner mig i är:
Stephen King
Dean Koonz
Ann Rice
George R R Martin

Till synes har jag bara börjat spåna inför nästa år och här är jag verkligen öppen inför förslag på  amerikanska fantastikförfattare och vilka böcker jag bör läsa av dem. Det ska gärna vara stora som agerar förebilder för blivande och verksamma författare här i Sverige och ungdomar som formas till vuxna.

4 kommentarer:

  1. Spännande projekt! Kanske Cirkeln borde vara med på listan bland de svenska böckerna?

    Däremot kommer jag spontant inte på en enda amerikansk författare just nu, bara brittiska. Ska fundera lite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tänkte vänta med Cirkeln till 2017 :D här planeras det frammåt! Tänkte ta mer "ungdomsböcker" då. Just nu vill jag främst rikta in mig på vuxenfantastiken (ungvux) och ta just de typiska ungdomsböckerna sedan. Då kan det nog bli blandat mellan nationaliteterna, tänker mig att analysera House of night, Twilight, Vampire acadamy i samma veva. Ska se mig om efter fler typiska ungdomsserier i fantastik som jag kan inkludera i det. Vissa av de böcker jag har med nu kan vara lite för mycket ungdomsbok och då är jag inne på att byta ut dem och läsa dem i samband med ungdomsböcker 2017 istället, och byta ut till mer vuxenböcker nu. På bokmässan köpte jag Maresi av Maria Turtschaninoff och tänker att jag vill analysera den tillsammans med andra böcker som just riktar in sig och bara har med ett av könen. Tänker att det blir svårt att jämföra annars om böckerna är för olika i könsfördelningen.

      Radera
  2. När det gäller herr King, min lille favorit, så kan jag säga redan nu att det kommer vara stort överslag på manligt där, han skriver väldigt ofta i just manligt perspektiv. Bechdel-test kan han nog klara en hel del annars. Sedan när det gäller vilken titel du ska läsa av honom undrar jag om du vill ha fantasy eller om begreppet fantastik räknar in skräckböckerna också? Han räknas väl främst inom skräckgenren, även om jag tycker att det mesta han skriver mer är fantasieggande och kanske lite otäckt ibland. Vill du ha en ny bok eller en äldre? Och jag har ett gaaaaanska stort bibliotek med King-litteratur om du behöver låna någon.
    Spontant tänket jag "Drakens ögon", "Revolvermannen" - som är första delen i Mörka Tornet, "Carrie", "Duma Key" eller "Talismanen" som han har skrivit med Peter Straub.
    Neil Gaiman skulle kunna vara med, fast han är engelsman bosatt i USA. Joe Hill kanske, Maggie Steifwater - men hon kanske är mer ungdom, Charlaine Harris, Shirley Jackson, H.P. Lovecraft... Det känns som att vi kan göra listan oändlig. Jag har MASSOR av YA-författare på lager också. :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inom fantastiken räknar jag in sci-fi och skräck också http://sv.wikipedia.org/wiki/Fantastik
      När det gäller Stephen King har jag faktiskt tänkt på Carrie själv men den känns ganska gammal så jag är nog lite nyfiken på hans nyare, eftersom det ska vara nutida. Därför faller ju HP Lovecraft bort eftersom det inte är nutida riktigt. På samma sätt som jag inte tar med JRR Tolkien eller Narniaböckerna. Neil Gaiman har jag också tänkt på men tvekat av just den anledningen.

      Radera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive