onsdag 15 oktober 2014

Analys av Alvhilda - Uppvaknandet


Syftet med analysen är att jämföra kvinnligt och manligt aktivt deltagande i litteraturen och skall inte ses som ett betyg på bokens kvalité i övrigt. Detta är en del i ett projekt att kartlägga just kvinnligt och manligt deltagande i böcker samt hur man framställer människor utanför det vi i samhället klassar som norm. Innan ni börjar kan ni se över bedömningskriterierna där även länkar och beskrivningar om olika bedömningsunderlag finns länkade. Jag har även sammanställt siffrorna från själva resultatet för den som vill se över dessa.  

 Baksidetext
Allie är en rak och känslohämmad amerikanska. Att tro på något som det inte finns vetenskapligt belägg för är för henne korkat, något hon inte är sen att förklara för omgivningen. Hon har dessutom alltid sett sitt eget intellekt som oklanderligt. Men när hon reser till Sverige möter hon ett förflutet som trotsar hela hennes världsbild. Den ende som sitter på svaren är den mystiske mannen som hemsöker hennes drömmar och får henne att ifrågasätta sitt förstånd. Gränserna mellan dröm och verklighet suddas ut.Vad ska hon tro på – och vem är Alvhilda?

Alvhilda – uppvaknandet är första delen i en urban fantasy-trilogi som bygger på svenska myter och fantasiväsen. Den första boken gläntar på dörren till ett mysterium som bygger på århundraden av missförstånd och svek. Åtrå och offer kantar vägen till sanningen.


Författare Pernilla Lindgren
Förlag Idus 

En övernaturlig antihjältehistoria
Boken är skriven utifrån första person och har därför endast en huvudkaraktär vilket här är kvinna, Allie. I hennes direkta närhet finns ytterligare en till två stora kvinnliga roller och två till tre stora manliga roller. Anledningen till det diffusa är att en av de stora kvinnliga rollerna endast är en röst och en av de stora manliga huvudrollerna framförallt är drömmar eller hallucinationer. När det är en bok som bara har en berättande huvudperson som dessutom är skriven i första person är det svårt att uppfylla Bechdeltestet för det motsatta könet. Därför uppfylls inte Bechdeltestet en enda gång för den manliga sidan medan den uppfylls tretton gånger för den kvinnliga sidan. Allie är inte den som ingår i några varmare relationer med någon men i den temperatur hon förhåller sig till har en ändå varmare relation med sin kvinnliga väninna än med någon av männen, trots att en av männen är hennes sambo. När hon vid ett tillfälle hittar en annan bundsförvant att lita på så är det även den gången en kvinna som leder henne mot visshet. Det visar en kvinnlig närvaro som inte kräver män för att bekräftas.

Det är fler manliga karaktärer generellt.  Många av männen som inte är i den inre cirkeln är dock på något sätt offer. Om det är så att endast män kan vara offer förklarar det överslaget på män rent generellt, annars är överslaget något att ifrågasätta. I den inre cirkeln är det jämt fördelade mellan män och kvinnor. De biroller som ej är utbytbara och som påverkar historien på ett sådant sätt att handlingen förs framåt är både män och kvinnor.

Den största förgriparen är den kvinnliga huvudkaraktären och hon är även den som är utsatt för flest övergrepp. Trots att hon i många fall är ett offer även för sitt eget destruktiva beteende står hon inte handfallen och väntar på att någon skall komma och rädda henne ur situationen. Hon tar tag i det själv och försöker lösa det genom egna krafter. Hennes agerande är både omoraliskt och heroiskt. Vissa av de manliga rollerna kan vara en aningen stereotypa utifrån sina sexuella krav, handgripliga beteenden samt sina svartsjuka aggressioner, som om de måste beskydda sin ägodel.

Den kvinna som inte är heterosexuell har en stor roll både i gruppen och för handlingen samt att hon inte är med endast som en normbrytande stereotyp. I ett samtal ifrågasätts även heteronormen på ett lättsamt sätt och flera närmanden mellan människor av samma kön görs, utan att det uppmärksammas speciellt mycket, de glider förbi som något icke uppseendeväckande.

Det finns endast en färgad person med, vilket känns som en underrepresentation. Den mörkhyade personen har dock en stor roll och är med i den inre cirkeln av berättelsen samt har en avgörande roll. Han bryter på franska vilket förklaras med att han är från Paris, även om det framgår att Allie misstror honom och har en bild av att han kommer från ett afrikanskt gammalt kolonialland.  Vad som får henne att tro detta framgår dock inte. Det kan antingen vara en hint om något som skall komma i senare böcker eller en fingervisning av hennes egen förutfattade mening om människors tillhörighet och ursprung.

Samtal betyg 3,8/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive