tisdag 30 september 2014

Hur jag kommer recensera litteratur

Eftersom jag är socionom i botten och utbildar mig till skrivpedagog vill jag koppla dessa kunskaper samman i mitt arbete. Förutom att jag planerar att arbeta kurativt med skrivandet i fokus, tänker jag lägga in ett tema i min blogg. Jag kommer skriva och recensera fantastiklitteratur utifrån kriterierna genusperspektiv, etniskt perspektiv och samhällsperspektiv. Som socionom är just de frågorna i fokus i allt arbete eftersom man arbetar inom samhället med olika etniciteter och med genus som grund i mycket. Just frågan om hur kvinnorollen eller flickrollen inom fantasy framställs är ofta i fokus och negligeras med kommentarer om att det är tidsenligt berättat för att komma runt stereotypa porträtt, även om just fantasy inte är bundet med vår egen verklighet. Jag vill även lägga in en större tyngd när jag går igenom böckerna jag skriver om för att inte fastna i ett subjektivt tyckande.

Jag kommer använda en tiopoängsskala var för Genus och Etnicitet medan jag i dagsläget endast kommer använda mig av den samhälleliga bilden för att kunna placera boken eller filmen och analysera bilden som placeringen ger. De sammanlagda poängen som Genusanalysen och den Etniska analysen ger kommer jag dela på fyra, för att kunna ge boken eller filmen en poäng på en femgradig skala.

När jag tittar på genus i en bok eller film kommer jag utgå ifrån:
  • Antal kvinnor, när de presenteras, deras personlighet, stereotyper (offer, förövare, hjälte etc.), Russotestet som jag även kommer använda på heterosexuella utifrån förväntan på grund av kön och sist hur långt in i boken/filmen Bechdeltestet uppfylls om det alls gör det.
  • Antal män, när de presenteras, deras personlighet, stereotyper (offer, förövare, hjälte etc.), Russotestet för att både utvärdera hbtq men även männen utifrån stereotyper och sist hur långt in i boken/filmen Bechdeltestet uppfylls. 
  • Jag har valt att använda mig av Bechdeltestet och Russotestet på både män och kvinnor för att kunna göra en jämförelse eller för att kunna belysa om en bok har en motsatt representation. 
  • Jag kommer se på relationer mellan kvinnor och kvinnor, mellan män och män, mäns relation till kvinnor och kvinnors relation till män. 

När jag tittar på etnicitet i en bok eller film kommer jag utgå ifrån följande:
Eftersom jag kommer att analysera även episk fantasy samt science fiction kommer jag först få avgöra vad som utgör normen i fråga om etnicitet. Efter det kommer jag att använda mig av följande frågeställning
  • Innehåller boken eller filmen någon med avvikande etnisk bakgrund i fråga om utseende, kultur eller religion?
  • Medverkar karaktären endast för att definiera en etnisk identitet som annorlunda från normen eller är deras person lika unik och kan särskiljas från andra karaktärer på samma villkor som de inom normen?
  • Är de stereotypt beskrivna?
  • Är personen invävd i plotten på ett sådant sätt att historien blir påverkad om man tar bort den? Karaktären är alltså inte bara där för att vara en excentrisk krydda byggd på stereotypa karaktärsdrag.
När jag tittar på samhällsbilden i en bok eller film kommer jag utgå ifrån:
  • Var utspelar sig handlingen i fråga om samhällsklass och stadsbild? Hur framställs detta?
  • Vilken samhällsklass är det som representeras? Hur framställs den?
  • Framställs fler samhällsklasser? På vilket sätt framställs dem i jämförelse med den som ligger i fokus?

 Eftersom jag redan läst Pål Eggerts Borde vara död kommer jag att analysera den först. Framförallt är det spännande både på den etniska skalan men även på den samhälleliga. Eftersom jag just nu läser Dean R Koontz bok Odd Thomas kommer jag att analysera den efteråt.

Efter det har jag ett litet axplock av böcker där vissa har blivit valda efter att författaren eller en läsare bett mig om analysen, och andra för att jag själv tänker att det kan bli en spännande analys. Om du vet några böcker som jag borde analysera, tveka inte inför att berätta det för mig i kommentatorsfältet nedan.

2 kommentarer:

  1. Intressant! Har ingen skönlitterär bok som jag tänker på på rak arm men däremot är Caitlin Morans Att bli kvinna en grymt intressant bok. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips, kanske något att kika på.

      Radera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive