måndag 28 oktober 2013

Exakt samma sak

Hade en diskussion med en kompis för ett tag sedan, efter att han skickat en youtube länk till en grupp med bra kvinnliga förebilder för min dotter - efter att hon och jag haft en musikduell på youtube mellan my little pony och bland annat Pink och Joan Jett för henne. Han skickade då en länk till Bitch Slap // fight song. Jag ifrågasatte på vilket sätt den var bra kvinnligt föredöme varpå jag fick som replik att det är en kvinnlig sångerska och det är ju tuffa tjejer i videon. Jag ansåg att videon var sexistisk, varför skulle de slåss halvnakna i push up och nätstrumpbyxor? Jag fick då svar att det var en spontan fight där man slåss i det man har på sig, typ som när män slåss i kostym:
 
Bilder lånade från Passagen och Trashness

Ja, men exakt samma sak. Ingen som helst skillnad.

Det här är inte riktat mot just min kompis för jag ser inte att detta är ett problem som ligger hos honom, detta är en allmän bild i samhället har jag märkt. Man ser inte skillnaderna - det är ju normaliserat. Jag ville bara förtydliga efter det samtalet eftersom jag blev lite illa till mods.

fredag 25 oktober 2013

Åsikter och diskussioner

Jag har varit i en diskussion igen, en sådan där som många bara skakar på huvudet åt och trött går vidare. Varför stannar jag upp och lägger mig i då? Jo, för jag blir så frustrerad och trött. Jag tänker inte ens säga vad själva diskussionen går ut på, bara exakt vilka argument som använts.

  • Först är det en person som är uttrycker sig nedlåtande mot några som gör något han tycker är korkat, detta med en nedlåtande hänvisning till något som egentligen är positivt men i uttalandet blir negativt.
  • Jag försvarar och förklarar på vilket sätt det inte är korkat
  • jag blir fördummad
  • jag försvarar mig
  • han får stöd i sitt fördummande
  • jag blir irriterad och försöker förklara på vilket sätt de i sitt agerande vill hindra andra att göra något bara för att de själva inte vill göra det, detta utan att användandet egentligen påverkar dem på något sätt
  • får då veta att jag är aggressiv och hysterisk och på något sätt vill jag visst tvinga på dem något utan att jag ens vetat om det, bara för att jag vill kämpa för rätten att få göra en sak, som inte ens påverkar dem nämnvärt.
  • jag blir frustrerad och förklarar att jag inte är aggressiv men däremot ganska frustrerad över deras agerande och anser att de använder sig av maktmedel, som jag anser är omodernt, genom att påstå att jag är aggressiv när jag vill försvara min och andras rättigheter som de i sina uttalande vill förminska.
  • Nu har jag höjt mig till en ännu aggressivare nivå. En nivå utanför normal debattnivå uppenbarligen och kränker nejsägarna i debatten.

Alltså, detta med användandet av "hen, varför är så många rädda för ett enkelt könsneutralt ord som inte påverkar någon på något negativt sätt över huvudtaget. Berätta gärna anekdoter för mig om när ni blivit utsatta av ordet hen som verkligen skapat trauma eller på något sätt hindrat din livsstil, så ska jag ta i övervägande om det kan finnas några negativa aspekter med ordet.

Själva diskussionen, tja, den är ju inte unik för ordet "hen", vi kan applicera den på i stort sett alla frågor som på något sätt rör möjligheter för kvinnor att frigöra sig eller konkurrera med männen. Inte för att jag ser "hen" som ett direkt och uteslutande feministiskt ord, men med tanke på att motståndarna ofta förknippar det med feminism och kvinnlig frigörelse är jag inte förvånad över att samma argument används.

tisdag 22 oktober 2013

Ylvis vet inte bara vad räven säger

För ett tag sedan såg jag "What does the fox say inne på youtube. Jag måste erkänna att jag drog på smilbanden och tänkte "Det där var lagom stört" och sedan var det inte mer med det. För någon vecka sedan upptäckte jag att den hade blivit jättestor - när jag tittade på Ellen Degeneres show på teve. (Det har blivit mer teve än vad som är bra för mig på sista tiden och då råkar man till och med se på amerikanska teveshows). Hon tog upp låten som ett fenomen och hade flera roliga inslag i den låtens anda. Jag spelade den då för min man som faktiskt missat den. Han blev helt förälskad och har spelat den varm här hemma och dessutom sökt på Ylvis för att kolla upp vad det har mer på sin repertoar. Vi har hittat massa roliga grejer och kommit fram till en hel del saker utifrån det vi sett. Just "What does the fox say" är menat som ett skämt. De fick möjlighet att göra en låt med hjälp av ett av de större företagen inom branschen. Eftersom de var komiker kunde de ju inte vara seriösa och gjorde därför The fox som ett skämt. De skulle sedan återkomma till sitt teveprogram och ursäkta sig med att de hade en stor chans men sumpade den genom att göra en töntig låt om en räv - och så back fire -ade det som de så fint säger i intervjuer.

Jag har sett folk som jämfört dem med The flight of the Concord och något amerikanskt humorprogram som verkar vara i samma anda. Maken min jämförde dem med Filip och Fredrik, vilket kanske kan stämma på vissa plan, men Ylvis är lite mer än det anser vi båda. De har i viss utsträckning samma humor som Filip och Fredrik, då de har utmaningar och pisnamheter som de provar på (som när de går till en frisörsalong med homoerotisk sexkällare och där provar bland annat piskor) och de har en hel del dolda kameranskämt. Här är några klipp där jag vill demonstrera varför jag gillar Ylvis och varför jag inte skulle ha något emot att de började sända deras talkshow på svensk teve.


Ylvis entréer lämnar ingen besviken. Det syns ganska tydligt att de är varieté-artister. De har kroppskontrollen, rörelserna och styrkan och använder det på de mest fantastiska och underhållande sätt.


För att understryka kroppskontrollen har vi även hittat ett klipp där en av dem utför luftsilke (eller var det nu heter på svenska) medan den andra spelar på basfiol. Den där basfiolen är kanske inte riktigt lika imponerande som luftsilken men de imponerar musikaliskt på andra sätt ändå. Kan tänka mig att spelningen på det här klippet tillhör själva skämtet.


De kan till och med blåsa glas på ett helt enastående sätt. Jag är i alla fall imponerad och kan mycket väl tänka mig att se konstverket i någon "Svensson"-hylla.


Här hör man att de faktiskt kan sjunga och inte bara har tillgjord popmusik som sin repertoar utan kan även sjunga rent, live, utan musik till.


Inte nog med det, de kan även improvisera fram texter direkt på plats. Här är en där de improviserar fram låtar utifrån vad folk säger eller gör i en taxi, har sett en där de sjunger för fulla personer på stan som är fantastiskt rolig också. Och pinsam för vissa som kanske gör lite dumheter.


Ja, nog har jag målat upp dem som superboys alltid, och det är de inte sena att göra själva också. Här med sin svenska sidekick.

Jag kommer lägga upp mina favoritlåtar med dem resten av veckan och What does the fox say kommer inte vara med bland dem, av flera olika anledningar. Till att börja med är den redan uttjatad och de flesta känner redan till den och jag vill gärna ge er en annan bild av deras musik för What does the fox say saknar deras annars väldigt ironiska och spot on humor som de andra låtarna har.


fredag 18 oktober 2013

Veckans fredagsvåld: gosskörsaggressioner

Även en snäll person som aldrig lyfter en hand mot andra kan ibland behöva få ur sina aggressioner. Mitt elaka och skadeglada jag kommer verkligen fram när man ironiserar sig över våld och lägger in det i en hellarvig miljö, som till exempel hos kyrkans små körgossar.

Ni har säkert mött dom förut, Ylvis som gjort slagdängan What does the fox say. Det är inte det enda de gjort, jag och maken har garvat friskt åt dem den senaste veckan. I give you Ylvis:


onsdag 2 oktober 2013

Splittrad

Just för ögonblicket sitter jag och och pluggar, skriver ett kapitel i nya boken, redigerar om Alvhilda ännu en gång, söker jobb och funderar på hur jag ska kunna jobba med författande på heltid och ändå få det att gå runt ekonomiskt.

Jag skrev ett inlägg 16:e september, om en person som står på en avgrund, trycks mot den, och sedan tar ett beslut. Beslutet var att hoppa och personen var jag. Jag hoppade och jag har ännu inte landat. Ja trevade runt i mörkret utan att hitta någon trygg plats att ställa mig på och jag trevar fortfarande medan jag faller. Jag trevar både efter trygga platser att ställa mig på, det invanda, stigar jag redan gått som jag kan men jag söker även efter de där outforskade vägarna.

Jag tittar på olika utbildningar, jag funderar på att forska, jag grubblar över hur jag ska kunna hålla drömmen om att leva på författarskapet vid liv. Föreläsningar, vilken sort? Vad är jag proffs på? Jag kan sociala samspel, jag kan relationer och jag kan röda trådar men hur bygger jag upp något utifrån det?

I mitt hopp har jag gått från att bara promota min bok till att promota mig där jag startat en ny sida på facebook som ni gärna får gå in och stötta mig på och jag har öppnat upp en ny blogg som bara ska handla om mitt författande och mitt nya liv där jag hoppas att jag kommer hitta den nya vägen som kommer bära mot lycka och självförverkligande. Jag kommer köra bloggarna parallellt ett tag eftersom jag fortfarande har en del omogna saker att förmedla till omvärlden - de där när jag bara leker vuxen.

Här hittar ni mig:
https://www.facebook.com/lindgren.pernilla
http://pernillalindgren.blogspot.se

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive