lördag 28 juli 2012

Perspektiv

När man nästa gång gnäller på den där jobbiga dammsugaren som fastnar i allt, krånglar, välter och pluggar igen - då ska man tänka hur det skulle vara att byta ut den mot den här.

Svårt att bestämma sig

På Naturum Fjäreås Bräcka.

fredag 27 juli 2012

Må skito i soluppgången

Grillat hos Sundwall igen och det trugades inte länge förrän jag lät dem bjuda mig på en mojito. När jag såg att det även fanns sunrise och jag visade min nyfikenhet bjöd dom på det med.

Efter detta känner jag mig redo att ge mig i kast med Ragnvald och lite sugen på att ta en sväng förbi Tyskland på vägen hem.

torsdag 26 juli 2012

Tidens tand

När man är tillbaka i ungdomsspåren och träffar de gamla mopedfolkölspolarna och tar en grillning där man befinner sig i det nybyggda huset som tidigare varit en kall sommarstuga, barnen springer omkring och leker medan samtalen kretsar runt framtida planering, ekonomi och semestermål med husbil - det är då man inser att man blivit äldre.

Stora feta munkar med hål i

Det enda jag är ute efter på en marknad är sockrade, färska munkar. Döm då om min besvikelse när det var elavbrott och total munkavsaknad. Tur att det gick att tillfredsställa behovet i Varberg.

Vanvettsaffärer

Ärligt snodda av dottern som maken slängt pengarna på

What I am doing today

Trängs och blir av med pengar.

måndag 23 juli 2012

Efter en heldag på Liseberg sover man onekligen gott

Jag har intagit position i bilen och tror inte jag håller mig vaken ens fem minuter av färden. Tur att jag inte kör.

God natt

Lugnet före stormen

Hänger på låset på lisebergsbanan - nu blir det åka av!

söndag 22 juli 2012

En lokal författarträff

Vad innebär det? Att vi träffades på lokal, att träffen skedde lokalt eller att det var en författare på orten?

Eftersom vi satt ute stämmer inte det första men nog var vi lokaliserade där hon bor och jag är uppväxt så de två sista känns väl korrekta.

Jonna har skrivit isportenserien som jag nu inhandlat av henne så nu blir det fantasy för hela slanten här på kvällarna.

Vi diskuterade mycket om författandet, det positiva och det negativa. Hon berättade om skapande av sina böcker och jag berättade om de böcker jag håller på att skriva om. Det dracks mycket te och åts en del bullar, dock bara av mig.

 Det hela slutade med att mina barn gick i dressyrkurs hos Jonna, där de fick lära sig hur man får hennes hund Sasha att sitta fint, dansa och ligga.  Sascha var Jonnas mycket söta lilla hund som busade runt och skrämde slag på min dotter, utan att göra mer än att komma när hon ropade på henne.

Vi får väl se om vi möts igen på bokmässan i september. Det hänger väl mest på mig och min närvaro, för det har jag inte bestämt mig för än.

Nail art eller nail fart, vet inte vad jag ska titulera det ill

Träning ger färdighet brukar man säga men här krävs det mycket träning, det vill jag lova. Jag hittade några roliga lack och hade en bild av hur fint det skulle bli med blommor och blad ovanpå. Det skulle det säkert också om det vore någon som kan måla som gjorde det. Eller ja, jag kan ju måla när det inte handlar om smått och detaljer. Får nog gå tillbaka till de där mer diffusa konstverken. Here goes i alla fall:

 
Två olika metalliclack i olika blå nyanser, båda depend och blommor och blader i akryl.

Som sagt, det ser rent färdjäkligt ut, vägen i bakgrunden är snyggare. Nu går jag och gör något annat istället, som att lata mig och ha semester så får vi se om jag kommer på bättre tankar till nästa söndag.

Efter att jag lagt upp inlägget fick jag ett ryck och hällde ut alla lack jag tagit med mig på min semester (endast de små flaskorna fick följa men) vilket är ett begränsat utbud.



Jag valde sedan ut två av lacken, egentligen ett: Depen 069 som är ett knallrosa lack med, vad jag tyckte, känslan av metallic i flaskan. Det var det dock inte när jag väl fick ut det. Jag hade tänkt bara slänga på mig det och vara glad och skita i resten men såg att Depend 218 matchade det första lacket helt förträffligt, och då kunde jag inte låta bli så
 om detta kan gå under rubriken nail art, så är jag fortfarande game.
 Här kör jag en Data och matchar med dotterns mycket blyga plånbok, den som aldrig synd eller skär sig mot något.

Velfia är i farten


Har som sagt skrivit en novell som jag är nöjd med men, den stämmer inte riktigt överens med det som efterfrågas. Det stämmer egentligen men, det känns som om de söker en härlig, positigt, glättig feel good-novell - det är inte detta. Det är långt ifrån vad detta är. Denna är tung, sorgfylld och mörk. Det är väl just det som är problemet, det är sådant jag skriver. Jag skriver inte glättiga glada saker, jag skriver inte om det jag troligtvis kommer uppleva i morgon eller det som jag hoppas uppleva i morgon. Det jag skriver om är "What if" och inte i fråga om -jag vann en miljon - utan om man vaknade upp i en annan dimension i morgon eller om man vaknar upp i sin värsta oväns kropp i morgon. That kind of what ifs.

Det är få novelltävlingar som söker detta. Jag försökte skriva en glättig story men då blev det en barnsaga istället och så passade den ännu sämre in. Jag har funderat på ännu en glättig story att skicka in men kom till den punkt då jag känner att - det jag skriver kommer ändå aldrig duga för dem så jag skickar det jag har och ägnar mer tid till det som faktiskt berör mig - Alvhilda.

lördag 21 juli 2012

Semester på alla plan


Just nu har jag inte bara semester från mitt åtta timmar om dagen- arbetet utan även från mitt skapande. Jag har dock pillat lite på två noveller och väljer mellan dessa inför en novelltävling. Det problem jag har är att den ena känns för barnslig och fantasy och den andra för tung och tragisk. Den tunga och tragiska är den jag hade från början men tänkte att de ville ha en lättare läsning, en rolig läsning, och skrev fantasyn istället. Nu har ändå den tunga blivit frampratad av några testläsare så det blir väl så, för jag hinner inte skriva något annat nu när tiden är lite väl knapp.

I morgon skall jag i alla fall få träffa Jonna Berggren för en fika. Vi upptäckte för ett tag sedan att hon i dag bor där jag bodde när jag växte upp och då är det ju riktigt skoj att ta sig en fika och prata om vår gemensamma boplats. Dessutom skall jag köpa hennes böcker och kvällarnas filmvisningar kommer bytas mot sagostund ur hennes fantasyböcker.

Jag har märkt att jag skapar i perioder. Just nu går jag och planerar, fantiserar och tar fram händelser och hur jag ska ändra saker i Alvhilda och jag tror att det snart släpper så jag måste sitta och skriva igen. Kanske sitter jag med det hos Svärmor, om någon vecka, medan maken och barnen leker.

Nu tillbaka till semestrandet och Baddaren, som ska läsas ut inom två veckor, för då är det cirkel igen.

fredag 20 juli 2012

Semesterns första riktiga sommardag

börjades med att spenderas i ett köpcentrum. Inte så bra planerat kanske, men det råkade bli så. Vi skulle möta upp vår goda vän i Kungsbacka och passade då på att utnyttja vår rabatt på KappAhl. Jag kan lova att vi utnyttjade den, alla gånger. Den hög av kläder som vi hade med oss hem skulle  ungarna kunna klara sig på i flera år, om de nu inte växte som ogräs, vilket de gör.

Mycket femtiotal blev det. Här posar, eller rättare sagt snurrar, dottern i en femtiotalsinspirerade klänning som inhandlades. Hon fick även en jacka som påminde mycket om "The pink ladys" jackor men den var turkos. Sonen fick mysjackor som påminde om amerikanska fotbollsjackor så de kan matcha varandra ordentligt. Billigt blev det också, runt fyrtio par kläder för ungefär 2000 kronor.

Jag fick nya örhängen också, eller som jag sa - always teatime rings beutifully in my ears. 


 
Eftermiddagen flöt vidare i glassens och havets tecken. Här är två män som tillsammans med barnen myntade lite nya djurskämt. Vem snor flest bryggor? till exempel.

Tapiren ...

De dummaste djuret?

Korkodilen ...

Det lavigaste djuret?

Elefjanten ...

Kvällen avrundades med grillning, som sig bör en varm sommardag och som vanligt är jag för trött för att skapa eller författa när kvällen kommer. Istället sitter jag på facebook och glor dumt framför mig tills jag även är för trött för att läsa alla de där böckerna jag tog med mig för att läsa. 

Det måste nog betyda att det är en riktigt bra semester med mycket härlig tid med familjen. Det får man inte klaga på.

Skriva kan jag göra sen.

Önskar jag kunde ta semester från mitt ansikte

Allergierna tar aldrig slut utan eskalerar bara till det outhärdliga. Torra såriga fält, svullen runt ögonen och sveda, smärta samt klåda hela tiden. Känner inte att jag är det trevligaste frun eller mamman att ha med hela dagen - eller den snyggaste.

Nu ska den här fulingen iväg och visa sig för folk igen.

torsdag 19 juli 2012

Inhandlat idag

Kunde liksom inte låta bli

Research på semestern

I dag var vi i Äskhults by där barnen fick tälja med kniv utan att börja blöda en enda gång. Några andra barn runt om gjorde det dock, men det var aldrig mina barns fel, som tur är. Fick däremot höra från en annan mamma som käckt sa till sitt barn - äsch, ingen lek utan lite blod - varpå jag inte kunde låta bli att lite skämtsamt ifrågasätta deras lekmetoder där hemma och frågade om jag borde flytta på mitt barn. Vi kom fram till att det nog inte var någon fara.

Sedan satt vi inne i fikastugan under en lång stund i skydd för regnet, ni vet det där blöta som faller från himlen varje dag.

Trots att vi missade guidningsturen på grund av regnet, lekte jag tjugo frågor och tog reda på det jag ville veta utan guidning. Jag har nu kommit fram till att jag måste förändra hela bilden av det hus Ragnvald bor i under sextonhundratalet. Jag har sökt efter information utan att hitta och de som jobbade där trodde inte jag skulle hitta så mycket bättre heller. Nu har jag i alla fall bilder på ett sextonhundratalshus som jag ska utgå ifrån när jag beskriver huset. Här ska jag ge er en rundvandring i Ragnvalds boning.

 Välkommen. 
Bilden känner ni säkert igen från förra inlägget. Grästaket i mitten är det mest genuina och det kommer växa på hela Ragnvalds tak.

 Väl in genom dörren har vi en hall som går rakt igenom huset. Kan tänka mig att denna är mycket kall på vintern. Till vänster är det ett förråd eller en liten ladugård. Det är ett loft med en stege upp och plats för att antingen ha djur eller mat. Till höger kommer man in i köket.
 Här har vi köket. Den stora vita härliga öppna spis med skorsten och bakutrymme som så fint pryder köket fanns visst inte på sextonhundratalet. Då hade de bara en stor eldstad mitt i rummet och ett hål uppe i taket, som i dag är ett takfönster, där röken kunde försvinna ut. Jag funderar lite över om Ragnvald skall vara före sin tid här, jag vill väldigt gärna ha den där öppna spisen. Förutom takfönstret finns det inte något annat ljusinsläpp så detta är ett mycket mörkt rum.

  Här är en säng, den som används på vintern när det är kallt ute och den enda källa till värme är den öppna spisen eller den eldstad som kommer finnas mitt i köket. På andra sidan dörren finns ett annat litet rum. Det är mindre än köket och är det rum som man arbetade i, ser det ut som. Spinnrockar och annat fanns placerat där men i Ragnvalds värld kommer detta nog att vara umgängesrummet, eller finrummet. Kanske att det får byta plats med köket, har inte bestämt mig än. Jag tog några bilder där inne men ljuset var för skumt så det blev inte bra.

 Det här är den enda bild som det blev något av och det är den stegtrapp som tar en upp. Till sovgemaket ...

Eller sommarsovrummet som jag kallar det. 

Kan säga att det är en hel del ombyggnation som krävs i boken för där ser huset ut precis som ett gammalt soldattorp från artonhundratalet, för det var det enda jag hade att gå efter när jag skrev. En liten hall, köket rakt in, ett vardagsrum åt vänster, en trapp till övervåningen till höger och ett sovloft ovanpå. Alltså inte en planka rätt.

Ännu en dag i inspirationens tecken

Sextonhundratalets Sverige. Någonstans i faggorna lurar Ragnvald.

onsdag 18 juli 2012

Novelltävlingar

 Här sitter jag i ett litet rum fyllt med sängar, ett bord, en kokvrå och en hel familj med semesteriver, övertrötthet, ovilja att sova och sällskapssjukhet. Samtidigt känner jag ett behov av att skriva. Jag har Alvhilda som skall färdigställas och jag har Ragnvald som pockar på uppmärksamhet. Samtidigt snubblar jag över novelltävling efter novelltävling som jag är översugen på att skicka in till. Jag har lagt de i deadlineordning och skall försöka skriva till dem alla, men, inga löften. Jag har ändå semester.

Här är i alla fall de jag tänkte försöka vara med i:
Icakurirens novelltävling med deadline 26/7. Tema väntan. Denna sitter jag och plitar på nu, är inte riktigt nöjd än. Har ungefär tio redigeringar kvar och bara åtta dagar så vi får väl se.

Hemmets veckotidnings novelltävling med deadline 15/8. Inget direkt tema men jag har en novell jag vill skicka in, efter lite omarbetning, men den regel de har är att den inte får ha varit publicerad tidigare. Menar de bara i pappersform eller även om jag publicerade den inne på kapitel 1? De har ingen enkel mailadress att skicka frågan till.

Fantastiknovellen 2012 som har deadline 31/8. Det skall vara sci fi, fantasy eller skräck. Där har jag ju en hel del i bagaget som bara behöver putsas upp lite så är de god to go.

Och så sist men inte minst så har jag snubblat över ännu en novelltävling när jag letade efter hemmets veckotidnings tävling eftersom namnen är så lika. Varför inte tänkte jag och har nu ännu en tävling att arbeta till. Den har deadline lite längre fram dock.
Hemmets journals novelltävling med deadline 1/12 med temat svensk sommar och med kvinnlig huvudperson.

Någon som har någon mer tävling på lager som jag missat? Så jag får ännu mer att skärma mig från omvärlden med.

Dagens inspirerande semestermål

Hela dagen har tillbringats i en härlig fästning med rundvandringar och vampyrutställningar. Inte kan man väl hitta ett mer inspirerande ställe att spendera en heldag när man knåpar på romaner i samma anda? Bakom denna dörr, på en terrass med utsikt över havet, intog vi en mycket onyttig fika.

Fästningen i sig bjöd på många spännande prång och mörka gångar där man inte såg handen framför sig. Vid en utställning var det roligare att gå fel än rätt, vi fann oss själva i ett torn, en trasig trappa som ledde till en mörk blindgång och spännande källartrappor.

Utomhus hade de även en gigantisk pool, såg det ut som. 

 Självklart var vi tvungna att gå den roliga teaterrundvandringen i borgen, mycket bra val. Vi blev guidade utav två lite förvirrade arbetare som avstyrde ett anfall från Svensken. De kallade sonen Hans vilket han blev lite förgrymmad över och en annan i gruppen fick heta Anders vars gård brunnit upp. Vi sprang i långa gångar, blev jagade av soldater och smög i kanonrummen. Vi blev även instängda i fängelsehålorna. 

Är ni i Varbergs fästning rekommenderar jag denna rundvandring. Mina barn, 7 och 11 älskade det! och vi vuxna hade stor behållning vi med.

Efter det gick vi på vampyrutställning med guidad visning. Han pratade om myten och kopplingen till de svenska myterna. Jag blev dock lite besviken eftersom han inte tog upp den underbara koppling som redan fanns i utställningen, ett helt uppslag med "Den svenska motsvarigheten till Vampyren - skogsrået" helt underbart!

 Viktor Rydberg citerades på engelska

 Och till sist några ord som jag kände var träffande och inspirerande - ja - Alvhilda var med oss.

tisdag 17 juli 2012

Snart kommer de glittrande vampyrerna hit

Regnet det bara öser ner och semestern ser inte ut att ge någon energipåfyllning. Häromdagen fick jag veta att det inte bara är otur utan att det faktiskt finns en geologisk förklaring till ovädret. Jetströmmen har flyttat på sig och knuffar skitvädret åt vårt håll. Tack, det var ju precis det vi behövde eftersom vi aldrig annars på året har skitväder?

Nu oroar jag mig för att detta innebär att vi för alla framtid kommer ha skitväder här. Om Sverige för evigt kommer ligga under en mörk tjock matta av regnmoln och att solen sällan, näst intill aldrig, kommer skina ner på oss igen.

Priser på solresor kommer skjuta i höjden.

Tisdagsäventyr i bilder

Barnen drillades till en promenad på en halvmil men tröttheten gjorde sig inte påmind förrän naturen byttes mot hus.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive