söndag 6 mars 2011

Ängelns lek


"'Ängelns lek' handlar om David Martín, en ung man som växt upp under svåra villkor i Barcelonas slum och som av en slump får tillfälle att visa sina talanger som skribent. Hans författardröm tar fart och han skriver en rad kriminalromaner. Dock under pseudonym och i det närmaste slavlika villkor. Han lider även av en olycklig kärlekshistoria som förmörkar hans tillvaro.
En dag blir han kontaktad av en mystisk man som påstår sig vara förläggare. Han erbjuder David en stor summa pengar mot att han ska skriva en särskild bok, en bok som världen aldrig tidigare skådat. Men vem är denne man? En ängel eller en djävul? Och vad hände egentligen med den man som tidigare bott i huset som David nu hyr? Ett öde som verkar märkligt sammantrasslat med Davids eget." Citerat från Mrs Data

Boken vi ville älska! Idén är gudomlig, helt underbar. Mystisk, en författare med en strävan, mörka makter som är svåra och diffusa och gäckande. Olycklig kärlek och ond bråd död. Men... det är inte bara en idé som krävs man måste även kunna förvalta den väl och det är vi rädda att Carlos inte riktigt lyckades med. Det kändes som en ung ny författare som borde fått orden "Samla ihop dig och kill your darlings" men detta är en äldre författare som skrivit tidigare.

Det börjar så bra sedan blir det fler och fler sidospår och alla är skrivna med samma tygnd, ja till och med transportsträckorna mellan händelserna är skrivna med så mycket detaljer och ingående gestaltning att man snart inte vet vad som är viktigt och vad som inte är viktigt. Efter ett tag har det varit så många karaktärer indragna att det är svårt att veta vilken karaktär som är vilken eller som hör till vilken sidostory. Han har dessutom missat att göra en tidslinje eftersom man på slutet får reda på att en viss del i boken endast utspelat sig på två månader men när man räknar ihop alla saker som hänt måste det handla om minst tre år. Jag reagerade mest på att han lagt ner så mycket krut på transportsträckorna vilket tröttar mig totalt medan Mrs Data reagerat på att han hela tiden beskrivit alla gatnamn istället för att beskriva omgivningarna. Vi har inte så bra koll på Barcelonas stadskarta under tjugotalet.

Jag personligen ville lägga en fyra på idén men det färdiga resultatet kund jag inte ge mer än en 2½. Efter en ordentlig redigering tror jag att denna bok skulle kunna bli något riktigt bra men i dagsläget skulle den behöva en riktigt ordentlig ansiktslyftning. Jag var inte ensam om den tanken, högsta betyget var en fyra av en person som inte var med i diskussionen, resten av betygen låg runt tvåor vilket gav ett slutbetyg av 2,7.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive