måndag 31 januari 2011

Sticker ut hakan

Jag är arbetslös, förlåt, arbetssökande för tillfället. jag säger för tillfället för jag hoppas verkligen att detta bara är tillfälligt. Varför jag inte vill kalla mig arbetslös är för jag inte ser mig som arbetslös, skillnaden är bara att det arbete jag utför varken är betalt eller speciellt upplyftande.

Jag använder all tid, då jag har barnen på skola och dagis, till att söka jobb eller skriva på min roman (eller promenera). Någonstans får man för sig att nu när jag är arbetslös så kommer jag ju ha jättemycket tid över för att bli klar med romanen, komma i form utöver att söka jobb. När jag pluggade så hade jag barnen inom barnomsorgen på heltid och jag studerade heltid. Ändå hann jag, under den tiden, promenera och skriva färdigt min roman samtidigt som jag fick VG på kursen och oftast hämtade barnen före fyra.

Sedan jag blev arbetslös så har jag inte hunnit något alls. Jag söker jobb men jag hinner sällan få iväg mer än två till tre sökningar per tillfälle för jag lägger ju ner en del tid på att göra dem personliga och unika för varje, riktade till just det arbete jag söker. Något som jag inte tror arbetsförmedlare har koll på är att man som arbetssökande inte har rätt till mer än femton timmars förskoleplats för barnen. Det innebär att jag är heltidsarbetssökande i fråga om att jag söker heltidsjobb men på grund av denna regel har jag inte möjlighet att söka jobb på heltid. Om jag ska på kurs på arbetsförmedlingen så måste jag ändra tiderna på dagis, något som de ifrågasatte på arbetsförmedlingen som om det kom som en nyhet för dem att jag bara fick ha barnen på dagis 15 timmar. När jag sa det så såg hon ut som om hon ville sätta dit mig
- "Jaha, så du kan inte ta heltidsjobb då?"
- "Eh... jo, har jag ju rätt till heltidsplats för barnet"
Välkommen till verkligheten.

När jag upplevde att jag inte fick tiden att gå ihop bestämde jag mig för att skriva ett tidsschema för att strukturera mina dagar. Då blev jag ännu mer stressad eftersom jag, svart på vitt, såg att min tid faktiskt inte gick ihop. När jag satt där och kände stressen över min omöjliga planering tittar jag på det brev jag fått från arbetsförmedlingen. Det var en jobbanvisning som hade utskriftsdatum tre dagar före sista ansökningsdag. Jag hade fått anvisningen en dag innan sista ansökningsdag. Nu är jag lite mer förutseende än vad arbetsförmedlingen var så jag hade redan sökt detta jobb, två veckor tidigare, men tänk om jag inte hade det. Tänk om den hade fastnat i brevgången ett dygn eller om det jobbet krävde ansökningar endast via vanlig postgång? Då hade det varit kört för mig och det skulle innebära avstängd a-kassa. Jag har inget emot arbetstips, helt ärligt så vill jag ha det men jag tycker att de borde vara lite mer förutseende. Att vänta med att skicka ut en annons, med hot, till någon tills två dagar före sista ansökningsdag är inte att vara förutseende, det är att vara rent korkad och visar inte en bra sida av arbetsförmedlingen.

Jag skickade ett långt mail där jag till att börja med skrev i att jag sökt jobbet och sedan gav jag arbetsförmedlingen rejält med kritik där jag förklarade hur oprofessionellt jag ansåg att det beteendet var. Det är rent kränkande att få sådana hot skickade till sig med så litet utrymme som de ger, som om de vill sätta dit en.

Nej, skärpning Arbetsförmedlingen!

5 kommentarer:

  1. Själv är jag så arg på AF att jag kokar! Men det vet du ju redan. Valde att inte skicka mitt mail, maken såg så nervös ut när han läste det.

    AF är inte till för att hjälpa oss som söker jobb direkt.

    SvaraRadera
  2. Oj, vad skrev du då? Jag blev nyfiken, om det skrämmer maken din måste det varit farliga saker.

    SvaraRadera
  3. Jag undrade väl lite stillsamt varför de kallar sig för arbetsförmedlingen om de nu inte hjälper till när man har idéer som kan underlätta för mig som arbetssökande. Inskrivningsförmedlingen skulle vara ett mer passande namn, eftersom de tydligen bara finns till för att a-kassan ska få vetskap om att man blivit arbetssökande.
    Jävla puckon!

    SvaraRadera
  4. Ha. Vet du vad man inte får göra heller, enligt a-kassan? Skriva en bok. Finns väl någon trevlig vägg du kan titta på istället?

    SvaraRadera
  5. Men vad säger du? Får man inte skriva en bok? Av vilken anledning?

    Alla får vi väl ha vår egen lilla hobby. Om jag skriver en bok behöver inte det betyda att det görs istället för att arbeta. Det är väl mer att jag inte får publicera en bok i så fall eftersom det ger en viss inkomst eller?

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive