torsdag 30 december 2010

RÅMANUSET ÄR NU I HAMN!



Fy satan vad jag har längtat efter att kunna säga detta, i flera år. Att ha ett färdigt råmanus att ha löpt linan ut. Jag har påbörjat så många manus men aldrig slutfört något tidigare men nu satsade jag allt! Klockan kvart i tio i kväll satte jag sista bokstaven i mitt dokument, det dokument som utgör mitt första råmanus. Denna kväll skrapade jag ihop 4 sidor, 2606 ord och 13859 tecken.
Råmanuset slutade på 107 sidor 72536 ord och 388990 tecken. Jag påbörjade mitt råmanus 26/7 i år vilket ger ett tidsspann på ungefär fem månader uppdelat på ca 32 skrivtillfällen där jag i genomsnitt har skrivit 12156 tecken per gång och jag har suttit mellan en och två timmar per gång.

Med den uträkningen kan jag se att jag lätt skulle kunna producera ett råmanus i månaden om jag bara var lite mer organiserad och motiverad. Nu när jag sett att jag kan kanske det blir lättare att faktiskt skriva mina böcker.

Nu ska jag bearbeta boken, ett kapitel åt gången. Som noveller, så det blir mer överskådligt. Om någon med erfarenhet av hur man gör för att bearbeta sitt manus på ett bra sätt så vill jag bara säga att jag är mottaglig för tips idéer och kritik.

Nu ska lyckliga Perny ta sig något gott att fira denna personliga seger med, att jag höll min personliga deadline! Nyårskram på er alla, jag är redo för det nya året!


7 kommentarer:

  1. Hej! Jag är djupt impad!!! Jag vill också sitta med ett färdigt råmanus! Bara att läsa om din envishet och ditt "jäklar anamma" gör ju att man själv känner eld i baken och bara vill sätta sig ner och skriva!!! Passar bra med en nyårsafton imorgon så att man kan uttala lite löften inför andra...ska fundera ut en deadline för mitt eget manus...heja, heja!!!

    SvaraRadera
  2. Så ballt!!! Grattis! Är ju jättekul. :)

    SvaraRadera
  3. Grattis! Vad härligt. Visst är det så himla häftigt att sätta sista punkten i manuset och känna: nu är jag klar. Även om det givetvis återstår oceaner av jobb för att putsa till det, men råmanuset är klart och det är en stor seger!

    SvaraRadera
  4. Caroline: tack! Det är en helt underbar känsla att äntligen nå det mål jag velat nå i så många år. Deadline is the shit! Jag har inte haft det förut, jag hade en deadline att jag skulle skriva ett kapitel i veckan en gång men det blev för diffust för man kan ju inte hålla det varje vecka och efter att man tummat på det någon gång så tappar den hela funktionen. Den här gången och det här sättet som jag satt deadlinen funkade jättebra. Ett halvår. (knappt)

    Lusth: tack, japp, snart får du sätta klorna i den, du och resten av cirkeln ;)

    Nina: ja, det var jättehäftigt och lite tveksamt. Det finns så mycket utrymme att fortsätta boken, det är meningen också, att det ska den första i en serie, och då blev det ännu svårare att se den som avslutad.

    SvaraRadera
  5. Hej Perny!
    Ett tips om du har råd: skicka ditt manus till en lektör och finputsa efter utlåtandet. Själv tog jag hjälp av Leffe Delo på www.skrivsidan.com Han är kanon, kan inte tänka mig en bättre lektör.
    Gott nytt år och kram!

    SvaraRadera
  6. Maria E: jo jag vet att det är himla bra att skicka till en lektör först men jag har förstått att det kommer kosta väldigt mycket pengar och det vet jag inte om jag har råd med.

    Först och främst kommer vänner i läsecirkeln att få läsa och kommentera så får vi se vart det bär hän sedan. Det är mitt första verk så jag är lite försiktig i att dra i för höga växlar än.

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive