torsdag 28 oktober 2010

Och så fick jag bli irriterad nu också


Nu på morgonen blev jag irriterad på Adam och Gry. Anders behöver jag inte ta upp i det här för honom är jag alltid irriterad på så det är ju ingen skillnad. Det jag blev irriterad över är deras vilja att sprida förvirring istället för att bara ta reda på fakta.

Vad handlar det om då? jo, om Halloween. Jag var irriterad över detta redan för flera år sedan och skrev då ett argt inlägg på Helgon om det. Senare tyckte jag att det verkade som om folk rättat sig i leden och insett skillnaden mellan Halloween och Alla Helgona och att de hölls isär. Men det kanske bara är vi i Örebro som är bortskämda med denna kunskap och datumskärpning för när jag lyssnar på radion i morse så hade de himla problem att hålla isär de båda högtiderna. Det var visst inte så viktigt vilken helg man firade och Alla Helgon var visst precis samma sak som Halloween.

Bara därför tänker jag förära hela mänskligheten med mitt gamla bittra och arga inlägg som jag skrev för några år sedan. Eftersom åtminstone inte mediamänniskor, de som berättar för folk hur det ligger till och som folk följer blint som om det vore en ny religion, vet hur det ligger till, tänker jag härmed lägga upp min gamla arga text.

Varning till folk, här är inte min söta stämma, denna text kan uppfattas som stötande för vissa och man ska läsa detta med ironiska glasögon, men irritationen är äkta.

"Jag är en person som genom hela mitt liv kämpat för det som är rätt. Detta har resulterat i många jobbiga situationer. Jag vet att jag har rätt, men jag är ensam och minst tio okunniga djävlar står och säger emot, men inte lägger jag mig, för jag VET att jag har rätt!!
Men det slutar ju bara med att man har ovänner, får en ovanligt dålig relation till sin lärare eller vad det nu kan vara för okunnig djävul man har att göra med. För faktum är ju det att ju fler som påstår något, hur uppåt väggarna det än är, desto korrektare är det.
Det är bara att kika tillbaka i historiens dunkla skuggor. Det var inte så många hundra år sedan som jorden var platt. Nej visst, den var ju inte platt på fullaste allvar, men tillräckligt många personer ansåg detta och dessutom tillräckligt många högt uppsatta personer med makt ansåg detta, och då var det ju så. Hur mycket vetenskapliga bevis man än la fram, så var den helt enkelt bara jätteplatt.

Nu till Halloween:
Alla vet ju att halloween från början kommer från det keltiska nyåret som inföll den 31 oktober varje år. Alla vet ju självklart också att detta med spöken kommer ifrån det faktum att de trodde att det var den natten varje år som linjerna mellan de döda och de levande blev mer suddig så de döda kunde komma till oss. Eftersom det enda sättet för de döda att slippa irra runt i limbo var genom att ta över en levandes kropp så skyddade de levande sig genom att bli så oattraktiva som möjligt. Detta genom att ha det extra kallt i husen och skä sig som om de vore sjuka eller saknade nån lem.
För alla är det ju självklart att 'trick or treat' kommer ifrån att folk trodde att det var viktigare att hjälpa tiggare denna natten. Och pumpans historia har ju alla koll på, att det var en snubbe som lurade upp djävulen i ett träd och ristade in kors i barken och på det sättet kunde pressa djävulen på lite bra saker innan han släppte ner honom igen. Detta gjorde så att han inte kom till himlen eftersom han hade ingått en pakt med djävulen, och inte till helvetet eftersom djävulen var en aning långsint. Så han fick irra runt i limbo med som enda ljus, det som kom från en skuren pumpa.

Allt detta vet ju alla redan så jag behöver ju inte skriva om det, och eftersom alla redan vet detta så behöver ju inte jag förklara att Halloween och Alla Helgon inte är samma sak.

Phu, så bra, så behöver jag inte lägga ner nån tid på det.

Nu till våra blivande traditioner:
Halloween har ju kommit till Sverige för att stanna verkar det som, och inte mig emot. En ny anledning till fest och maskerad och jag är helt på! Men nu till problemet: Jo, av någon anledning har folk fått för sig att Halloween ska ligga på samma datum som Alla helgons dag vilket uppenbarligen är lite fel. Det krockar med den lugna kväll då man ska minnas sina nära och kära som gått bort, då man ska tända ljus på kyrkogårdar och gråta en skvätt. Det kan bli störande om det hoppar runt en massa spökklädda ungdomar med ölandedräkt på kyrkogårdarna och små snoriga ungar som kastar ägg på dörren om man inte kastar godis på dom.

Men eftersom jag nyligen gått ur svenska kyrkan så behöver jag egentligen inte bry mig om den krocken, personligen.
Men jag tänker på mina egna medmänniskor som kanske kan tycka att det är jobbigt. Ändock så får man tänka på att dessa medmänniskor har bara traditionsenligt gått och tänt på gravar och kommit ihåg sina döda i två hundra år, så helt vana kan dom inte ha hunnit bli…har jag hört.
Men ändock, rätt ska vara rätt. Jag kan ändra på traditioner, men för allas vår trevnad så kan väl rätt dag ändå vara på rätt dag. Antingen så blir Alla helgons dag ett tillfälle att klä ut sig och busa, men det fortsätter att heta Alla helgons dag. Eller så firar vi Halloween, och då på den 31 oktober, för det är endast då Halloween infaller.
Det är vad jag tycker, men det är ju bara för att jag är så påläst och vis.

Jag har ju som sagt lärt mig den hårda vägen att man inte alltid ska hålla för hårt i saker och ting. Om man slår upp tidningar och läser så står det att Halloween infaller samtidigt som Alla helgons dag, samma på radio och teve. Många pålästa och visa anser att man ska straffa de stackars snoriga ungarna som kommer på Alla helgons dag genom att fint be dom dra åt helvete bara för att dom inte vet när dom ska ringa på dörren. Men det är ju inte deras fel, det är ju den ansvarstagande massmedia som har noll koll och sedan vidarebefordrar detta till det okunniga folket, att jorden är platt.

Därför ger jag vika, låt oss fira Halloween när fasen ni vill, ja låt oss göra det i april om det känns bättre för massmedia och affärer som vill tjäna en slant på oss.
Det är ändå en skön känsla att veta att:
Jag har rätt, dom har fel, men jag är storsint och orkar inte käfta."


Vill dock dementera det sista. Efter flera års frid, då folk runt omkring mig visat att de vet när var och hur allt ska ske, barnen har ringt på dörren rätt dag och fester har legat rätt helg, så vill jag inte gå tillbaka till idiotin så bortse från det sista, att jag tycker vi kan fira när fasen vi vill alltså, men jag lägger så klart all skuld på våra dåligt pålästa Mediamänniskor som inte tagit sitt ansvar i det här.

Läs mer:
Engelska wikipedia
Svenska wikipedia
Wikipedia om Samhain

4 kommentarer:

  1. Själv tycker jag hela prylen med Halloween är förkastlig och betackar mig för att grannskapets ungar ska få en "legitim" anledning att vandalisera mitt hem om jag inte ger dem godis. En tradition som gärna hade fått stanna på andra sidan Atlanten.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker också att det är fel när barn vandaliserar när dom inte får godis, men vad jag förstått så gör man inte det egentligen så ofta i USA tror jag, det påminner väl mer om vår gamla hederliga påskkärringavandring.

    Vill inte vara besserwisser, men kan inte låta bli när du uttrycker dig som du gör ;) den fanns på den här sidan Atlanten INNAN den kom till USA eftersom det kommer från Europa från början.

    SvaraRadera
  3. Nu var det ju äggningen av hus (som mina svärföräldar råkat ut för) som jag ansåg var USA-importen. Att Halloween kommer från de Brittiska öarna har jag koll på. Men trick'n'treat är USA, n'est-ce pas?
    Jag är dessutom emot påskkärringar också. Så grinig är jag. Gillar däremot hur de gör i mammas gamla hemtrakter, men det kan jag berätta om när vi ses nästa gång. Till dess väljer jag att INTE fira Halloween ens en mikrosekund. ;)

    SvaraRadera
  4. Ja usch och fy att få sitt hus äggat, det håller jag med om. Kan förstå om du är emot själva tiggeriet, det är jag med. När jag var liten så delade man, som påskkärring, ut egenmålade påskkort och så fick man godis som tack för korten. Men man gick i stort sett bara till sådan man kände. Att bara kräva godis känns inte lika okej, speciellt inte under hot.

    Det har blivit till en lite kul grej här hemma att äta spökmat och se spökfilm med ungarna, det älskar dom. Dina egna barn blev utfordrade med avhuggna fingrar och skurna minipumpor idag :) hoppas du inte anser dem förstörda nu bara ;)

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive