torsdag 7 oktober 2010

Fick prova på ett nytt yrke i går


I går satt jag med sonen och hans matteläxa. Han har fyra A4-sidor med mattetal att göra denna veckan, hej och hå. Han är helt otrolig på matte, problemet är mest att han tycker det är tråkigt. Han räknar med lätthet ut vad 126 + 126 blir i huvudet, utan uppställning eller att se talen framför sig, samma med 24+24 och 39+39. Han går alltså i trean så jag tycker i alla fall att det är rätt så imponerande.

I går kom vi dock till talet: "Sune har 52 småbilar, hälften är blå, hur många är blå?" varpå sonen säger att han inte vet hur han ska räkna ut det. Jag kliar mig i huvudet och frågar om dom inte pratat om delat i skolan, det har dom inte gjort, (säger sonen). Min hjärna går på helvarv, jag har inte pedagogisk utbildning, vad jag vet, och att lära min son ett helt nytt räknesätt känns inte så lätt. Plus, inga problem, gånger, inte heller några problem, minus okej för alla dom är konkreta siffror som jag kan ta på och vi kan sitta och använda fingrar och allt vad det nu är för att visa hur mycket man drar bort. Men delat, då ska man ju räkna ut hur mycket man ska ta bort innan man tar bort det och hur ska jag kunna förklara det för sonen.

Det slutade med att jag fick rita streck så han fick hitta hälften och sedan räkna hur många hälften var för att på det sättet komma på svaret.

Vad säger man, borde inte Mamma kunna skrivas i CV:t som en underförstådd beskrivning av allvetande och allkunnande och jävligt innovativ?

Eller?

6 kommentarer:

  1. Hehe, jag känner igen det där. Robin älskar matte och är sjukt uttråkad emellanåt eftersom att de fortfarande håller på med plus och minus. Jag lärde han gånger för ungefär två år sen. Förra året var han redo att förstå hur det fungerar så nu är han kung över gånger. För några veckor sen så stötte jag på en liknande situation så jag fick också fundera lite över hur jag skulle göra.

    Nu har jag ju inte läst någon som helst matte under min tid på universitetet så jag kan verkligen inte lära ut matte. Dessutom så avskyr jag matte över allt annat. Det är läskigt när Robin klarar tal som är högre än de jag klarar av... I vilket fall som helst så lyckades jag faktiskt efter mycket om och men. Helt sjukt men nu så räknar han delat också som en gud. Fattar inte varifrån den där mattegenen kom ifrån.

    SvaraRadera
  2. Skulle sonen bara hitta intresset skulle det se likadant ut här, men han hatar att göra matte så han undviker det så långt han bara kan, men när han väl gör det, ja, då jäklar gör han mirakel.

    SvaraRadera
  3. Han kanske bara är lite uttråkad. Låter lite som så. Kanske skulle han tycka att det var kul med lite "roligare" matte. Inte vanlig matte utan lite roligare och klurigare. Då blir det något annat än vanligt plus och minus.

    SvaraRadera
  4. Nog kan det vara så. Tyckte faktiskt den här läxan gick smidigare än någon matteläxa tidigare och nu hade dom ju börjat med gånger och delat. Men han bör kanske ha en annan instruktör än sin mamma

    SvaraRadera
  5. Synd att inte lärarna i skolan möter upp hans behov. Det gjorde de inte i Robins gamla skola heller. Första läxan så skulle han räkna hur många ben det var på alla stolar och pallar vi hade hemma. Nu däremot så upplever jag att den nya skolan gör vad de kan för att se till att han inte tröttnar.

    Förr fick jag utmana han hela tiden. Det behöver jag inte göra nu och det är ganska skönt faktiskt.

    SvaraRadera
  6. Fast det är inte sant, att dom inte möter upp, för det gör dom. Dom försöker i alla fall. Sonen har inte visat något intresse alls, han är så ointresserad att han går när dom har matte, han gör allt annat än att räkna tal. Det är helt omöjligt för lärarna att möta upp honom då.

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive