söndag 1 augusti 2010

Recension av gårdagens filmvisning

(varning för möjliga spoilers)

Jag är en person som har väldigt svårt för hajper, alltså, ju mindre något är desto mer faller jag ofta för det. Därför är jag själv lite häpen över min reaktion över Twilight då den är jättehajpad just nu, men jag har ändå fallit stenhårt.

Från början hade jag helt missat böckerna, visste inte ens om att de fanns tills hysterin började så jag har aldrig fått chansen att läsa dem innan det var för sent så att säga. När jag väl läst dem så var jag fast, i böckerna. I går var det dags för mig att se filmerna, i alla fall de tre som kommit ut, och här är vad jag tyckte om dem.

Böckerna var bättre!

Sorry, det var en uppenbar kommentar men jag var tvungen att ge den och här kommer anledningarna till varför jag tycker det (Varning, den kritik som kommer upplevas här under har bara med kopplingen bok-film att göra och påverkar inte helhetsbilden av själva filmerna).

Filmerna skyndar sig igenom handlingen så att man som tittare missar mycket av den känsla som finns i böckerna.
Det är först i tredje filmen som en filmkyss fick samma atmosfär och känsla som alla kyssarna i boken gav mig, alltså den där åtrån, glöden, viljan och smärtan. Först i trean, och då upplevde jag varje kyss i böckerna lika intensiva som den kyss som i trean får Bella att tro att dom ska få till det.
Saker som hade mening i böckerna skalades bort och struntades i. Som i tredje filmen när man får känna av hela den inre dialogen, alltså, man hörde den inte i Eclipse-boken, där man kunde förnimma att Edward hade någon form av kontakt med Bree och i boken om Bree får man det bekräftat, men i filmen lägger man Edwards replik, om att Bree kommer berätta allt de vill veta, på någon helt annan, det upprörde mig väldigt. Det fanns fler liknande saker under filmen som störde mig.
Och när vi ändå talar om Bree så tycker jag att hennes lidande inte togs upp tillräckligt. I böckerna visar hon upp alla den svårighet det är för en "nyfödd" att hålla sig ifrån att dricka blod från människor. Hur hon skriker och gräver i jorden för att hon vill äta Bella. Detta påverkar Bella väldigt starkt och som påverkar henne när hon tänker över sin framtid som blivande "nyfödd" vampyr. I filmen kändes hela Bree-scenen överflödig.
Klasskompisarna var för dåligt representerade. De hade en mycket större roll i böckerna och här var det som att de med lätthet tog till sig Edward fast i böckerna tog de alla avstånd från dem.
Men det som upprörde mig absolut mest var att Bellas lullaby inte ens var med!! En jätteviktig sak i böckerna som bara tas bort, helt!

Det var en bild av filmerna från en person som precis har böckerna färska i minnet, nu över till själva filmerna i sig, för dom var absolut inte dåliga, de hade bara inte riktigt fångat böckerna på det sätt som de borde.

Ris och ros till skådisarna. De som stack ut i ensemblen var Kristen Stewart, Robert Pattinson och Jackson Rathborn.

Kristen Stewart passade till rollen, utseendemässigt men hennes skådespelarinsats hade mer att önska. Hon hade samma dåliga mimikspel som Neve Campbell brukar ha och som jag stör mig extremt på hos henne med. Svårt att uttrycka en känsla på ett normalt sätt och rycker därför i munnen och ser gråtmild ut på ögonen hela tiden, till vilken känsla hon än försöker förmedla. Gärna med munnen halvöppen för att förmedla någon slags ointelligens hela tiden också.

Robert Pattinson, helt fel utseendemässigt för rollen men gud så bra skådespel! Med bara en blick och ett extra litet leende på leendet fick han fram all längtan, all smärta och sorg på en gång. Otroligt vackert porträtterat, jag förstår att de valde honom trots att han inte hade utseende för det, egentligen.

Absoluta favoriten i hela filmen var Jacksons framträdande. Hela hans kroppshållning, blick, hans sätt att liksom komma lite lätt panikslagen in i rummet, på helspänn hela tiden var underbar att se, och han gjorde det så bra. Jag kunde inte hålla mig för skratt eftersom jag i böckerna försökt få en bild av denna vampyr och här fick han till det så bra.
Alice däremot, som är på bilden här, hon tycker jag porträtterades för vagt. Hon fick inte alls den plats hon behövde utan var en väldigt blek karaktär och hade för liten plats i Bellas liv för att kunna frambringa den vänskap som de har i böckerna.

Nu till själva filmerna i sig:
De var jättebra!
Jag vet att jag nu har spytt galla över filmerna ett bra tag men det var endast i jämförelse med böckerna, men det vet man ju, man får aldrig böckerna när man ser på filmen. Jag är mycket nöjd med upplevelserna. De var vackert gjorda, de hade fångat Bellas och Edwards kärlek på ett vackert sätt. De lyckades fånga rivaliteten och den starka känslorna och triangeldramat mellan de tre, alltså Bella, Jacob och Edward.

Jag äger nu Twilight och New moon på dvd. Jag vill fortfarande ha Eclipse när den kommer ut på dvd och jag kommer att gå och se de sista filmerna också. Jag kommer med all säkerhet att åter läsa böckerna och jag kommer att se filmerna igen, snart, kanske småkika igen redan i kväll.

3 kommentarer:

  1. Jag håller så med dig om Kristens skådespelartalanger, den ryckiga läppen och de ledsna ögonen. Men hur menar du att Robert inte passar in utseendemässigt som Edward? Han har väl inte riktigt rätt bronsfärgade hår, men annars?

    Jag håller med dig om att hans skådespelartalanger är underbara, som du säger, ett leende i leendet o.s.v. Jag tycker inte att Robert är gudasnygg, men som Edward är han det :D

    Jaspers hållning,,,återigen, du har helt rätt. Jag håller med dig om Alice också och jag håller med om att filmerna hastar fram, utelämnar mycket viktigt från böckerna. Fasiken vad du är duktig på att recensera :)

    SvaraRadera
  2. Håller med Åsa här. Robert Pattinson är UNDERBAR som Edward, och jag tycker han precis så snygg som han beskrivs. Det är bara hårfärgen som inte stämmer.

    Sen heter han Jackson Rathbone... Och är underbar. Gillar särskilt när militären i honom kommer fram när han ska träna upp vampyrerna och varulvarna.

    Nu har vi backgroundstories på Jasper och Rosalie. Jag saknar också VERKLIGEN den om Alice. Hoppas den kommer i nästa film.

    SvaraRadera
  3. Ha ha, jag visste väl att ni skulle reagera :D men i mina ögon är han fel. Edward så helt annorlunda ut i mitt huvud!

    Men jag kan säga att Robert inte ser speciellt bra ut i verkligheten så något har dom lyckats med för att skapa Edward utifrån råmaterialet.

    Men fel hårfärg, inte så vacker som han vari mitt huvud men hans skådespelartalang gör att han ändå blir en Edward så han är verkligen Edward, jag säger inte emot där. Men det är inte utseendet som gör det, det är hans skådespel!

    Jag missade dock att beskriva hur bra pappan var :D precis som du sa MrsData, jag älskade honom jag med :)

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive