söndag 10 januari 2010

Nya vanor

Nu är jag där igen. Jag har kört sträng diet i en vecka och har börjat komma in i förändringstänket på allvar. Vi måste få ordning på våra liv och äta sunt. En varierad kost utan halvfabrikat. När jag inte äter mat så får jag någon slags späkningseffekt och börjar läsa kokböcker och söka på nätet för att hitta goda maträtter (det är väl hungern som driver mig). Det bra är ju att jag förbereder mig mentalt på ny sorts mat. Jag tömmer mitt system på det dåligt och förbereder mig på det bra. Den här gången blev det boken "hälsokokboken".


Det finns jättemånga bra tips och ideer om hur man ska tänka och lägga upp maten och det finns många bra recept som sägs vara anpassade till, och älskade av, barnen. Jag har hittat många goda recept som jag drägglar över här hemma och bara längtar tills jag får prova på i köket.

Det finns bara en liten hake:
jag är pepp men är barnen det?

Maken och jag är överrens om att vi ska starta en hälsosammare livsstil. Vi ska sluta med halvfabrikat som bara innehåller massa överflödiga skräpprodukter. Vi ska föra in mer grönsaker i maten. Vi ska ha en mer varierad kost.

Vi har tagit det här beslutet många gånger tidigare så jag vet ju på ett ungefär hur det kommer att gå. Vi kommer hålla i några veckor, i början är vi benhårda, sen börjar vi rucka lite på reglerna och ohälsosamma saker kommer in som lite speciella tillfällen i vardagen. Helt plötsligt byter det plats och det hälsosamma blir de speciella tillfällena i vardagen för att sedan försvinna nästan helt.

Varför är det så?
Jo, vi har barn med väldig stark vilja och jag är en mor som allt för ofta är ensam med barnen under matsituationerna och jag är dessutom trött efter jobbet och klockan är sen när matlagningen tar sin början.

Sonens syn på varierad kost är:
köpta köttbullar med makaroner och massor av ketchup
falukorv med makaroner och massor av ketchup
blodpudding och massor av lingonsylt
pannkaka
spagetti och köttfärssås

det varierande i det hela kan möjligen vara att man byter ut makaronerna mot potatismos. Det innebär att om jag kör fullt ut med bara hälsosam kost så kommer det ta längre tid att laga maten, bli tjafs, gråt och tandagnissel vid matbordet, barnen kommer sluta äta mat, jag kommer vara den enda som äter och efter att barnen visat sin uthållighet i en vecka och jag fått panik över att dom faktiskt inte äter något och jag har börjat undra vad det är som ger dom den energi som dom har att visa sitt förakt inför maten så ger jag upp. Jag börjar göra två maträtter, en hälsosam till mig och en snabbmat till barnen. Snart känns det jobbigt att stå och göra den där hälsosamma maten för den tar ju så lång tid, kräver mer disk och det finns ju redan mat som ungarna äter så varför krångla och... ups, tillbaka i de dåliga vanorna igen.

Jag ska göra ett nytt försök igen, vi får se hur lång tid det tar den här gången, är det någon som vill köra vadslagning så är det helt okej, det tål jag.

6 kommentarer:

  1. Yo!

    Jag är ju själv lite av en hälsofanatiker, som bekant, och har några enkla stalltips:

    1. Köp ine hem skitmat. Det som inte finns hemma kan du inte heller äta och då spelar det ingen roll om du hamnar i en svacka. Handla bara god och nyttig mat, frukt, etc så är du tvungen att äta det som finns. Sen mår du så mkt bättre av det.
    2. Ät nyttigt alla veckodagar, svulla lite godis på lördagar ch ät ngt halvnyttigt till middag på söndagar. Ät alltid nyttig frukost, alla dagar, utan undantag.
    3. Ät regelbundet....det vet du ju.
    4. Djupdyk i kokböcker som du gör! Tror man att sallad bara är gurka och tomat har man lite kvar att upptäcka.
    5. Sist: Skit i att barnen gnäller. Mat är en vanesak och barna är vanedjur. Det blir en övergångsperiod, sen ställer de om. Tro mig. Jag har massor med barn.

    Gud vad begåvad jag är. Jag nästan svettas....

    SvaraRadera
  2. Några bokstäv föll bort....ngt buggar...men du kan nog tyda ändå.

    SvaraRadera
  3. Tack för alla tips :)
    Jo då JAG vet och JAG kan, tycker att nyttig mat är godare än onyttig mat och tycker halvfabrikat är rätt tråkiga men som sagt... ordsråket "svenska barn svälter inte" har jag ifrågasatt ett flertal gånger och när man är ensam med barnen så finns risken att man blir en riktigt dålig mamma efter en veckas gnäll.

    Tror det blir fullständigt uppror om det inte blir något godis på helgerna, framförallt från maken XD han har denna helg köpt hem hur mycket godis som helst. Jag har proppat in allt i ett skåp och är den där gnällkärringen som säger saker som "räcker det inte att köpa det godis man ska använda för stunden och inte för en hel månad framåt?" Och som det lilla godismonster jag är så är det riktigt svårt att vara återhållsam i den frågan.

    Men visst, det är ju ganska precis det där jag börjar försöka gå efter, men jag återfaller för husfridens skull.

    SvaraRadera
  4. Blodpudding är ju nyttigt i alla fall. Kanske göra småsaker/förändringar i barnens mat i smyg; rårörda lingon i en lingonsylt-burk? Fullkornsmakaroner i ett snabbmakarons-paket?

    SvaraRadera
  5. Ha ha, du tror att dom inte märker det ;) jag lovar, det går inte att bara byta ut, dom märker direkt och sen kan man få problem med att få dom att äta det vanliga för dom har då fått för sig att det inte längre är gott.

    SvaraRadera
  6. Men skärpning på din käre make hurru, om ni är överens om en sundare livsstil så måste godiset bort. Bort bort bort!!!!!!!
    Om nu inte det funkar att ta bort det helt så om godis ska inhandlas så får det göras samma dag och i små ransoner! Kommer ihåg att jag tyckte det var bra dock att de fick varsin mugg med sin godisranson. Men då ska det minnsan vara godisransonerat till hela herrskapet isåfall. Tycker att du ska göra barnen delaktiga i besluten. Tycker nån av dem om att laga mat, du kanske inte orkar ha med dem jämt, men om de får vara med och titta på bilder på maträtterna och peka ut nåt som de tycker verkar gott. Så kanske de vill smaka på det. Berätta att ni ska ändra på er och att alla behöver hjälpas åt. Gör upp regler med barnen, vilken dag de får ha sin egen önskemat och resten av dagarna är det mamma som bestämmer!
    Om sonen är gnälligast vad det gäller mat, låt lilltjejan välja maträtter ur din nya fina kokbok, gör det till nåt speciellt... och så får du se om sonen avundas lite...

    Sen är det helt enkelt så att matvanor är just vanor...! Ingenting är en vana förrän man har gjort det gång efter gång efter gång. 41ggr tror jag det är innan det är en vana... så... Du får minst e det 41dagar innan du får ge vika för barnen! Och därmed pasta!!!

    Morotsstavar, gurkstavar, kålrotstavar, paprikastavar, blomkålsknyten, brockoliknyten ärtor, oliver, bönor, majs, körsbärstomater... Bra grejjer att ha framme vid bordet, gärna innan maten är framme, så barnen kan plocka med fingrarna hur mycket de vill av innan maten och under maten :)

    /förskollärarkatten

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive