tisdag 23 september 2008

Spännande föreläsning

I dag var jag på en riktigt världsomvändande föreläsning. En rening för själen och lite frustrationsframkallande. Föreläsaren i sig var helt underbar, kändes lite så där lagom urvuxen punkare på något sätt.

Vi har ju under hela utbildningen tragglat teorier och metoder, att det är viktigt att man vet vad man håller på med, vi har tragglat psykologi och fått veta hur viktigt det är att kunna och vi har mer eller mindre fått veta att detta är den yttersta kunskapen om mänskigheten. Vi har fått lära oss kategorisera personlighetsstörningar och fått läsa var det kommer ifrån och vad den rätta hjälpen mot dessa är.

I dag har vi fått lära oss att det bara är skit...

Nä, inte riktigt. Vi har haft en föreläsare som kritiskt granskat och sedan presenterat kritiken till oss. Psykologi är inte riktig vetenskap. Det bygger på normer och värderingar, om någon inte riktigt följer dessa mönster så stör de omgivningen. Då är det viktigt, och bra för massan, om man kan dela in dessa i fack och förklara deras beteende och därför sätter vi en diagnos på dem. Diagnosen är diskutabel. Homosexualitet var till exempel en psykisk sjukdom tills psykologerna helt enkelt röstade om de tyckte att det skulle vara en sjukdom. Majoriteten tyckte inte det och vips så blev vi av med en sjukdom.

"Tänk om vi kunde göra samma sak med cancer!"

Nu ska i alla fall jag tillbaka till vardagen igen, men i morgon blir det diskutera av, i ämnet diagnoser och dess vara eller icke vara och om man kan vara beroende.

3 kommentarer:

  1. Hm funderar lite på en sak. I informationen om dig står det "yrke: socionom" men socionom är väl knappast ett yrke utan bara en examenstitel? hm funderade lite bara...

    SvaraRadera
  2. btw det är jarvidsson.blogspot.se som kommenterat

    SvaraRadera
  3. Tja, du har väl både rätt och fel. Visst är det så att det är en examenstitel men det är ett så brett yrke att jag, och jag har även sett andra, känner sig trygg i att använda sig av denna titel som yrke. Om du söker på socionom som yrke så kommer du få många blogg-träffar, både yrkesverksamma och studerande.

    Jag vet ju inte ens vilken gren jag kommer följa när jag är klar ;)

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive