lördag 2 augusti 2008

Att vara förälder idag

är inte alltid det enklaste.

Min mamma reagerar på att vi har barnvakt så ofta (kanske en gång varannan månad eller mer sällan) och tycker att när hon var småbarnsmor så hade hon aldrig barnvakt. Man hade med sig barnen, det var inte mer än så. Man var förälder och man hade valt att vara förälder och de flesta man umgicks med hade barn och man anpassade sig efter barnen, punkt slut.

Jag försökte förklara för henne att det inte ser ut likadant i min generation som i hennes. Här har vi lite av ett exempel på vad jag menar. Visst kan jag hålla med om att om man nu har en barnfri fest så är det jobbigt när det är barn där, men det jag tänker på är att om det förväntas vara barnfria fester i stort sett hela tiden vilket stänger ute vissa personer ur bekantskapen som inte kan gå på dessa fester, om dom inte gör, på det "hemska" sätt som denne person beskriver och tar med sig barnen. Dessa personer kanske hade tröttnat på sina jämnåriga vuxna kamrater som alltid har fester där barnen inte är välkomna och denne person kanske helt enkelt inte har det sociala nätverk som gör att hon kan lämna bort sina barn när som helst. Är inte det minst lika otrevligt att göra vissa personer oattraktiva på vänskapsmarknaden och stänga dessa ute från sociala aktiviteter bara för att den personen är så normal att den fortplantar sig.

Jag minns så tydligt från min barndom att mina föräldrar åkte på fester hos sina vänner och bekanta och det var alltid en rejäl barnaskara där. Alla hade barn och alla hade med sig barnen och barnen sprang runt och lekte och de vuxna roade sig. Eftersom nästan alla vuxna skaffade barn var det ett naturligt inslag i vardagen och helgerna. På den tiden var det de som inte skaffat barn vid trettio eller de som inte hade barnen med sig som var de som var konstiga, i dag är det tvärt om.

Som förälder idag blir man många gånger inte ens påtänkt när det är fest för folk räknar med att man inte kan, för att man har barn och om man nu blir bjudna på fest så börjar inbjudan nästan alltid med "kan ni fixa barnvakt till den helgen?"

Det känns som om vår generation vuxna inte är vuxna, vi vill hålla kvar i kakan och äta den samtidigt. Vi vill ha barn men vi vill lämna bort barnen så fort vi får chansen att leka tonåringar igen. Man kan gå på festival med barn, man kan gå på fest med barn och man kan göra i stort sett allt med barn och man behöver inte supa skallen av sig bara för att man går på fest, det går bra ändå.

Är man över 25 är man vuxen och ska klara av att det finns barn utan att det ska behöva innebära att man ska skärpa sig eller tänka på sitt uppförande.

2 kommentarer:

  1. En väldigt stor skillnad på barn på fest då och barn på fest nu är förväntningarna på hur mycket uppmärksamhet barnen ska ha. Dagens barn, och dagens föräldrar, är ofta väldigt bortskämda med att barnen står i centrum, och tar mycket plats. Det är inte roligt att gå på fest och ägna kvällen åt att lyssna på femåringars eviga babbel, och se femtioelva improviserade föreställningar av allt tröttare och alltmer uppskruvade barn. Det är inte heller särskilt roligt att se mamman till barnen göra precis det hon gör till vardags, dvs hjälpa till på toaletten, hjälpa till vid matbordet, skilja på barn som slåss, sysselsätta och passa på barnen. Varför får inte hon koppla av en kväll och gå på fest? Det är inte mer roligt att se somliga föräldrars förväntan på att alla på festen ska vara beredda att hjälpa till med de små änglarna.

    Kort sagt, visa hänsyn till värdparet, visa hänsyn till övriga gäster och visa hänsyn till dig själv, skaffa barnvakt den kvällen. Hoppar omgivningen över dig när de bjuder till fest kanske det beror på att du brukar släpa med dig ätteläggarna? Har du svårt att hitta barnvakt kanske det skulle vara poäng att höra med någon annan som ska till samma fest om de skulle kunna tänka sig att dela barnvakt? Dubbelt betalt brukar kunna motivera de flesta barnvakter till att ta hand om en unge till eller två.

    SvaraRadera
  2. Måste verkligen instämma i Morricas inlägg.. Har värdparet bjudit in med reservationen att barnen ska lämnas hemma - LÄMNA DEM HEMMA. Jag kan inte med ord beskriva hur OERHÖRT less jag är på småbarnsföräldrar som tror att alla andra vuxna är lika förtjusta i deras barn som de själva är.. Förstör inte alla andras fest med att släpa med hela barnaskaran! Det är så otroligt respektlöst att kräva sina barns närvaro vid varenda tillställning.

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive