torsdag 17 april 2008

Amerikanska pedagogiska bilderböcker

Jag tycker det är underbart med pedagogiska bilderböcker för barn som förklarar saker på ett bra sätt. Hur barn blir till eller hur det funkar på brandstationen med mera. Jag har sett att många har reagerat på den här bilderboken som uppenbarligen är en ny bilderbok i skaran pedagogik i USA som handlar om plastikkirurgi. Visst reagerar jag också och tycker att det är lite... uschligt, men... jag är inte ett dugg förvånad eller överrumplad.

USA är USA och det kommer man inte ifrån. Stället där utseende, pengar och rätten att ha farliga vapen hemma ligger högst i kurs. Vi är inte långt efter och många strävar ju efter att vi ska bli mer och mer lika USA (kanske inte, och förhoppningsvis inte i frågan om vapen). USA, landet, eller rättare sagt unionen, som inte skrivit på barnkonventionen eftersom den inte tillåter att man har dödstraff för sextonåringar. Det är så viktigt för USA att ha rätten att döda barn, så de kan inte skriva under några sådana papper inte. Det känns faktiskt som om just döda ligger USA varmt om hjärtat.

Som sagt var, jag är inte ett dugg förvånad över den pedagogiska bilderboken och jag förväntar mig att dom har andra bilderböcker också förutom en som pedagogiskt förklarar varför mamma plastikopererar sig och gör plastikoperatören till en superhjälte. Andra bilderböcker som jag förväntar mig finnas på barnavdelningen i bokhandeln i USA är:

Pappa är en hjälte, för han har pistol - en bok som lär barnen att det är allas rättigheter at få ha vapen och där pappa skjuter ihjäl en stackars tonåring som försöker sno deras teve för att ha råd med mat till sitt barn. Självklart är tonåringen målad som en ond person och pappan som en superhjälte eller en liten ängel. En annan självklarhet i den här boken är förståss bilder i slutet där de visar hur man använder ett vapen och var pappa oftast brukar ha sitt vapen någonstans.

Var kommer barn ifrån? - en bok om hur barn blir till, och då är det självklart inte genom sex utan någon historia om storken. I denna boken är det mycket fördommar om sex, sexualitet och homosexualitet där de människor som har någon sådan typ av umgänge målas ut som djävulens avkomma och hamnar i fängelse när de blir stora.

Ja och där har ni mina fördommar mot USA, och den bok som redan ny skyltats med förminskar inte dessa fördommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive